torsdag 14 juli 2011

Bärtider å så lite om ett saftkaos

Den här tiden på året är fantastisk!
Allt växer, blommar och visar upp sig i all sin prakt.
Man får liksom utdelning för allt slit
som lagts ner i trädgården.
En extra bonus är ju alla bär som börjar mogna.
Vi syltar å saftar som galningar
för att hinna med allt.

Tjörn har visat sig vara en riktig jordgubbsö,
Det finns mängder av självplockställen!
Vi valde Lekanders gård som bara ligger någon
kilometer från oss.
10 liter jordgubbar blev till rårörd sylt
men även några påsar hela bär som vi frös in


Blåbär fryser vi alltid in hela,
perfekt att ha till smoothies!
Dessa är plockade i Arboga hos
mamma Solveig å pappa Sam


Vi har en jättefin Svarta Vinbärs-buske
i trädgården som alltid ger mycket bär.
Idag har vi kokat saft på rubbet.
Det blev till slut 5 liter som fick
en liten touch av lavendel.


Receptet är väldigt enkelt:

2 liter svarta vinbär
5 dl vatten
3 kvistar lavendel
6 dl socker

Man kokar upp vinbär, vattnet och den
grovhackade lavendeln i en gryta
coh låter småkoka i 20 minuter.
Mosa gärna bären lite mot grytans kant.
Häll bärmoset i ett saftnät och låt
självrinna.
Om man rör i moset kan saften bli grumlig!
Mät saften och koka upp med socker, skumma av.
Vi fryser alltid saften så inget konserveringsmedel behövs.



Men!
Låt er inte luras av den vackra fasaden!
Historen bakom är inte särskilt snygg...

...så här kan det se ut om man inte passar
saften och låter den koka över.
TRE gånger!
Lägg sen till brandlarmets tjutande
SAFTKAOS!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar